Polub mnie na Facebooku

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Lekko, prosto i przyjemnie ...



Wiosna ogarnęła Gliwice! :) Uśmiech nie schodzi mi z twarzy, nareszcie mogę spędzac z moją córeczką całe dnie na dworze! Nie sądze aby podczas takich upałów chciało Wam się gotowac jakieś trudne i czasochłonne dania dlatego dzisiaj podawm Wam przepis na trochę inną wersję ( moim zdaniem lepszą ) sałatki greckiej którą podpatzyłam u jednego z moich ulubionych kucharzy Jamiego Oliviera.



Przepis na 2 porcje:
3 dojrzałe pomidory
garśc czarnych oliwek bez pestek
awokado pokrojone, a następnie skropione sokiem z cytryny (musi byc dojrzałe)
połowa czerwonej cebuli drobno pokrojona
czubata łyżeczka oregano
ocet z czerwonego wina
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
sałata rzymska (zewnętrzne liście odrzucone, wewnętrzne umyte i osuszone)
200 g sera feta




Pomidory pokrój w nieregularne kawałki o grubości ok. 1 cm. Wymieszaj je w misce z oliwkami, awokado, cebulą, większością oregano, ok. 3 łyżeczkami octu i 3 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na 5 minut. Większe liście sałaty porwij na kawałki a mniejsze zostaw w całości. Dodaj je do sałatki i skrop dressingiem na który przepis znajduje się poniżej. Na koniec dodaj ser feta, skrop wszystko oliwą i resztą oregano. Pycha!

Dressing cytrynowy: do słoiczka np. po musztardzie należy wlac 3,5 łyżki soku z cytryny oraz 10 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia następnie posolic i popieprzyc do smaku. Energicznie wstrząsnąc i spróbowac z liściem sałaty, ewentualnie znowu doprawic wg. własnych upodobań :)

1 komentarz: