Polub mnie na Facebooku

wtorek, 1 maja 2012

Kulinarnie na majówce

Takiej pogody podczas weekendu majowego nie było już dawno, dlatego wszyscy wykorzystujemy go spędzając czas nad wodą czy w ogródku, grillując i ciesząc się pięknym początkiem maja. Kto nie ma wrodzonych umiejętności kulinarnych, może wspierać się na literaturze, której teraz mamy do wyboru do koloru w księgarniach. Pojawiło się wiele gwiazd sztuki kulinarnej i to najchętniej ich książki kulinarne kupujemy w księgarniach. Dzieje się tak pewnie dlatego, że nie są to anonimowi autorzy, tylko postacie, które znamy z telewizji, towarzyszą nam co tydzień w programach o gotowaniu, które cieszą się wielką popularnością. I tak kupujemy książki Jamiego Oliviera, Nigelli Lawson,  Małgorzaty Kalicińskiej. Jeżeli mamy smaki na konkretny rodzaj kuchni, to możemy wybierać w kuchni hiszpańskiej, chińskiej, włoskiej. To może być dobry pomysł spróbować czegoś nowego na majówce. Albo pozostać przy dobrej starej kuchni polskiej. Wtedy na grillu tradycyjnie pyszna kaszanka towarzyszyć będzie pajdzie chleba:) Na obiad polecam wiosenne puree ziemniaczane z dodatkiem szczypiorku i marchewki, cienkie polędwiczki i buraczki - obiad lekki i sycący. A podczas upałów nie zapominajmy o owocach, które świetnie ugaszą nasz apetyt i pragnienie. Jakie potrawy wy polecacie, na grilla i na wiosenne obiadki? 
Już jutro pojawią się przepisy na kolorowe potrawy i drinki na majówkę, może zdążycie skorzystać:)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz