Polub mnie na Facebooku

piątek, 18 maja 2012

Spaghetti bolognese :)

Przepis pochodzi z programu prowadzonego przez wielbiciela kuchni włoskiej Jamiego Oliviera i został przeze mnie odrobinę zmodyfikowany. Trochę inny sposób na przygotowanie spaghetti które od pewnego czasu często gości w polskich domach. Warto się postarac. Gwarantuje, że jest milion razy lepsze niż to z słoiczka! Najlepsze następnego dnia po przygotowaniu :)


Porcja na 4 osoby:
8 plastrów wędzonego boczku
oliwa
1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
3 ząbki czosnku
2 małe cebule lub jedna duża
500 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny)
1 kieliszek (ok. 150 ml. czerwonego wina)
2 puszki pomidorów bez skóry
500 g makaronu spaghetti
sól, pieprz
parmezan


Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Pokrój boczek na cieńkie paseczki. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuc boczek i zamieszaj. Dorzuc czosnek i smaż aż boczek się zarumieni. Wrzuc cebulę i zmniejsz ogień. Smaż mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj oregano, bazylie i mięso. Smaż mieszając tak by mięso rozdzieliło się na grudki. Podlej czerwonym winem i zamieszaj. Następnie dorzuc pomidory z puszki i duś rozgniajtając pomidory łyżką.
Z papieru do pieczenia wykrój krążek lub kwadrat o średnicy naczynia żaroodpornego. Przelej sos do naczynia, przykryj papierem i wstaw do piekarnika na około godzinę. Teraz zagotuj wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyciągnij sos dopraw do smaku, pamiętaj, że parmezan jest słony. Odcedź makaron, a następnie wrzuc go z powrotem do garnka. Dodaj do makaronu łyżkę sosu i wymieszaj. Przełóż porcje makaronu na talerze, polej resztą sosu i oprósz obficie parmezanem. Gotowe!



3 komentarze:

  1. bardzo pyszne mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze przepis mi się bardzo podoba, tym bardziej, że ostatnio myślałam nad jakimś połączeniem wina i makaronu;)
    Chociaż jeszcze nie spotkałam się, aby sam sos wstawiać do piekarnika. Ja chyba od razu pomieszam z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasne można i tak zrobic tylko na pewno dłużej podusic. Polecam jednak ten sposób z piekarnikiem. Zyskujemy nowy, niepowtarzalny smak :)

    OdpowiedzUsuń