Polub mnie na Facebooku

wtorek, 15 maja 2012

Po prostu kurczak :)

Kurczak to bardzo popularne mięso. Jego przyrządzenie nie wymaga dużo czasu, a przy tym nie jest zbyt kaloryczny. Ja urozmaiciłam trochę przepis na piersi z kurczaka i postanowiłam się z wami podzielic tym pomysłem :) Mam nadzieje, że wprowadze trochę wiecej nowości w Waszą codzienną kuchnię. A oto przepis:


piersi z kurczaka ( w zależności od ilości osób jedna pierś na osobę)
szynka długo dojrzewająca lub boczek ( 5 plastrów na osobę)
oliwa
przyprawa do kurczaka
masło
4 ząbki czosnku
sól, pieprz


Piersi zamarynujcie około 3 godziny przed przygotowaniem w oliwie i Waszej ulubionej przyprawie do kurczaka, następnie wsadźcie je do lodówki, po 2,5 godzinie wyciągnijcie je aby miały temperaturę pokojową w trakcie pieczenia. W miseczce wymieszajcie miękkie masło z rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. W piersiach zróbcie kieszonki i nafaszerujcie je masłem. Dokładnie owińcie mięso plastrami szynki lub boczku. Włóżcie je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25- 35 minut w zależności od wielkości piersi. Najlepiej położyc mięso na foli gdyż masło będzie wypływac ze środka. Kurczak przesiąknie smakiem czosnku, a dzięki szynce będzie soczysty i miękki w środku. Można podawac go z ziemniakami i surówką lub w bardziej dietetycznej wersji np. z szpinakiem. Smacznego!














1 komentarz:

  1. Mniam! Moje hobby to jedzenie!
    Żyje po to aby jeść!
    A najbardziej lubię hot-dogi:D

    OdpowiedzUsuń