Dziś rano mój mąż obudził mnie cudownym śniadaniem i to zainspirowało mnie do zrobienia czegoś równie smacznego na obiad dla Niego. Dlatego też zrobiłam dziś Jego ulubione risotto :) Aksamitne i pyszne uwielbiam delektowac się delikatnością tego dania. Jeśli użyjecie na prawdę dobrego długo dojrzewającego sera i dobrej jakości boczku to zaskoczy Was głębią smaku .
Przepis na 2 porcje:
1łyżka oliwy
cebula
duży ząbek czosnku lub dwa małe
150 g ryżu do risotto np. arborio
ok. 200 ml białego wytrawnego wina
ok 300ml wywaru rosołowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
100 g wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę i podsmażonego)
ser długo dojrzewający np. parmezan
natka pietruszki dla ozdoby
Rozgrzej oliwę w rondlu, wrzuc posiekaną cebulę i duś ją aż się zeszkli, dodaj posiekany drobno czosnek. Następnie dosyp ryż i smaż wszystko cały czas mieszając przez około 2 minuty. Musisz pamiętac, że ryż łatwo spalic dlatego nie zapominaj o nim ani na chwilę! :) Wlej tyle wina aby pokryło ryż i gotuj aż alkohol całkiem wyparuje. Następnie należy małymi porcjami wlewac wywar ( cały czas pamiętaj o mieszaniu ). Kiedy ryż wchłonie jedną porcję bulionu dolewaj następną i powtarzaj tą czynnośc, aż będzie lekko al dente lub całkiem miękki jeśli taki Ci odpowiada. Teraz ściągnij risotto z patelni i dodaj łyżeczkę jogurtu, zetrzyj ser ( tyle ile ci odpowiada) i dodaj boczek. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Ten smak na prawdę Cię zaskoczy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz